“Interactieve voorstelling over alcohol maakt indruk”

Jongeren en alcohol, ze praten er niet graag over, laat staan met een volwassene. Toch vonden er genoeg gesprekken plaats op 13 juni tijdens en na de voorstelling van theatergroep Playback. Deze zette met de show ‘Hot Spot’ het onderwerp in de schijnwerpers. En dat leverde, naast de nodige tips en opmerkingen, interessante gesprekken op.

Vooraf was bekend dat het animo voor de theatervoorstelling groot is. De jongeren hadden in de aanloop zelfs een eigen video gemaakt, waarin ze zich uitlieten over het onderwerp. Op de avond zelf wordt er gelukkig ook geen blad voor de mond genomen en wordt er vrij gesproken over de eigen ervaringen.

Want ondanks de jonge leeftijd, geen van de aanwezige ‘toeschouwers’ is zestien, er binnen de groep genoeg ervaring met alcohol. De helft heeft wel eens gedronken, een enkeling een vriend op een feestje zwaar aangeslagen aangetroffen. Iemand anders kiest er weer voor om ‘fan-tastic’ te zijn, een verwijzing naar het drinken van de frisdrank Fanta in plaats van alcohol.

Aanleiding om de avond te organiseren is een idee van de Rabobank die de voorstelling bij het SKW voorstelde. Deze partij organiseerde in het verleden al eens een avond samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin én het jongerenwerk van ConAction. De vier partijen vonden elkaar snel en tuigde het programma op, dat voor twee goed bezochte zalen in Ut Honk én gemeenschapshuis de Lanteern zorgt.

De tweede zaal dient namelijk om op de avond zelf de ouders van de kinderen onder te brengen. Waar de jeugd een snel, flitsend en muzikaal programma krijgt, wacht de ouders een iets sobere voorstelling. Een ander middel, maar het zelfde doel: informeren over alcohol- en drugsgebruik en misbruik onder jongeren.

Voorlichting
Geruime tijd voor de avond kaartte ouders namelijk aan dat er binnen de gemeente reeds op erg jonge leeftijd gedronken wordt. Een reden voor de vier organisaties om flink de schouders onder een avond met voorlichting te zetten. Om het geheel prikkelend én informatief voor de jeugd te maken, werd er specifiek een beroep gedaan op theatergroep Playback die diverse voorstellingen over dit onderwerp biedt.

Prikkelt
De voorstelling prikkelt niet alleen, maar plaatst jongeren ook zelf in een bepaalde situatie. In een aantal gevallen krijgt het publiek een rol en moet de persoon in kwestie inspelen op de actuele gebeurtenissen. Wel drinken en stoer zijn, of niets nemen en jezelf blijven? Een lastige keuze, die in de praktijk natuurlijk nog veel zwaarder valt.

Groepsdrang
En dat is exact de reden dat er aangezet wordt om over het onderwerp na te denken. Zowel de ouders als de tieners kunnen simpelweg niet om alcohol heen en krijgen naast de gezelligheid van af en toe een drankje ook de negatieve aspecten mee. comazuipen, een kind dat zich niet aan de afgesproken regels houdt, groepsdrang en compleet dronken domme dingen doen.

De avond geeft alle aanwezigen duidelijk een boodschap mee en biedt ook de handvaten om met het onderwerp aan de slag te gaan. Daarnaast is er altijd de mogelijkheid om bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, het jongerenwerk van ConAction of het agogisch werk van het SKW te praten of vragen te stellen. Bij alleen deze geslaagde avond over het onderwerp blijft het als het aan de organisatie niet. Meer weten? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Dit persbericht is geschreven voor Stichting ConAction

FacebookWeb  LinkedinWeb  TwitterWeb

 

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.